Gå direkt till innehåll
Rehabiliteringsansvar när anställd blir sjukskriven

Nyhet -

Rehabiliteringsansvar när anställd blir sjukskriven

Det finns mycket att tänka för en arbetsgivare om man har anställda som blir sjukskrivna en längre period eller återkommande kortvariga sjukskrivningar.

En Sjukvårdsförsäkring där Rehab ingår hjälper den personalansvarige chefen att ta sitt lagstadgade ansvar inom rehabilitering och hjälper medarbetare att komma tillbaka så snabbt och så smidigt som möjligt för att minska tiden som hen är sjukfrånvarande.

Hjerta har upphandlat Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring som har styrkan att den tryggar både en medarbetare och det företag som medarbetaren arbetar för.

Länsförsäkringars partner inom rehabilitering är företaget Arbetslivsresurs som är specialister på arbetslivsinriktad rehab. Vi har pratat med Gunilla Säll som är nationellt kundansvarig för Arbetslivsresurs gentemot försäkringsbolag.

Gunilla, när är arbetslivsinriktad rehabilitering aktuell? Vad måste ha hänt så att säga?

När en medarbetare varit kortvarigt sjukskriven 6 ggr under ett år, eller att medarbetaren riskerar att bli sammanhängande sjukskriven i mer än 21 dagar är det dags att nyttja rehabdelen i sjukvårdsförsäkringen. Ju snabbare vi blir inkopplade desto kortare blir sjukfrånvaron.

Och vad händer när ni blir inkopplade?

Då sätter vi omedelbart en rehabledare på fallet. Rehabledaren kommer vara den som driver ärendet framåt tills medarbetaren är frisk och tillbaka i tjänst. En rehabledare hjälper både chefen och medarbetaren genom att kartlägga ärendet, skapa en gemensam åtgärdsplan, och stötta båda parter hela vägen i mål där vi förväntar oss både en nöjd chef och en nöjd medarbetare.

Upplever du att många chefer känner till att de har ett lagstadgat ansvar vad gäller rehabilitering?

Det här är rätt så varierande skulle jag säga! Det flesta förstår att de har ett ansvar, men det är många som inte vet vad åtagandet innefattar. Rehabdelen i Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring hjälper chefen att se till så hens lagstadgade ansvar uppfylls, vilket uppskattas.

Kontakta en förmedlare på Hjerta för att få mer information och hjälp att säkerställa att du får hjälp vid denna typ av händelser för dina anställda.

Ämnen

Presskontakt

Johan Zethraeus

Johan Zethraeus

Presskontakt Verkställande direktör Hjerta/NBA 0739174751